Recensie – Bandcoach

Ja, meer luisteren! Dat vinden wij natuurlijk een prima advies van BANDCOACH.

Check de originele recensie hier

——————————–

De b-kant: Oude Nederpop in een nieuw jasje

De Nederlandstalige band De b-kant heeft haar eerst album op vrijdag 16 december uitgebracht. Het heeft geen titel. Dat kan natuurlijk ook. De b-kant is niet je gemiddelde Nederlandstalige bandje. Het is album is een mix van invloeden uit de Nederlandse popmuzike van weleer met bijvoorbeeld Doe Maar, Krang, Spinvis of De Dijk en zelf Bots.

Maar De B-kant wil zich niet zo gemakkelijk laten vangen als een band. Ze doen ondanks de ‘herkenbaarheid’ toch hun eigen ding met een authentieke sound. Waar de andere Nederpop band zoeken naar een soms bombastische muzikale invulling van hun songs houdt De b-kant het vooral op een haast eenvoudig manier van arrangeren. Niet teveel gerotzooi, maar gewoon eerlijke muziek. En toch gebruiken ze in de verschillende nummers op hun CD een diversiteit aan instrumenten en samples. De b-kant heeft een album gecreëerd waar je vaker naar moet luisteren om de ‘sound’ meer en meer te gaan waarderen.

Bio
De b-kant is geboren uit de krochten van de ziel van zanger en liedschrijver Bas Bonthuis. Zijn
huiskamer was ook de studio het eerste album van de b-kant. De acht nummers erop laten je kennis
maken met (slechts een klein deel van) de piekersessies en dwingende overpeinzingen van een man
die net zo kritisch is op de maatschappij als op zichzelf. Live plaatsen zes mannen de nummers in een ander daglicht. Hoewel het kan betoveren met belletjes en kopstemmenkoortjes, mag het ook psychedelisch scheuren en beuken. Het kan van ver naar dichtbij en van geroosterd vlees naar principieel vegetarisch. Het podium brengt de ruimte voor wat een huiskamerstudio niet toelaat.

De B-kant bestaat uit:
Bas Bonthuis: zang, ukelele, samples
Pieter van Koetsveld: bas, zang, toetsen, gitaar
Warner Mossel: toetsen
Coen Siersma: trompet, monotron, gitaar, ukelele, bells
Arjen van der Straaten: drums, zang
Marnix Walters: gitaar, zang, klokkenspel

Luister naar hun eerste album:

De b-kant